Sunday, September 18, 2016

Kak Teq Ke Negara Matahari Terbit

Wow! Tajuk kemain nak Matahari Terbit. Padahal boleh je taip nama JEPUN. hahaha..

Gamba Ehsan dari : Pak Cik Google

Kak Teq g jepon masa awal tahun aritu. Tapi skang baru nak mengupdate dekat laman blogger Kak Teq ni ha.. (dah berkurun simpan). Lantak le, janji Kak Teq happy.. hahaha.

Kak Teq g jepon ngan kawan-kawan. Tak ramai pon, 7 org je. Pergi pakai redah je tau (backpackers). Alhamdulillah, berkat main redah tu, macam-macam tempat gak la kitaowang bejaya pergi. Bukan tu jer, berkat main redah tu jugak dapatlah Kak Teq bermain salji.. (mcm budak-budak kau)

Kak Teq sampai Jepon tanggal 29/01/2016.. Naik flight malam.. Sampai kat sana dlm pkol 5 lebih (waktu jepun). Sampai-sampai je sejuk habaq ang.. Menggigil wei.. Sejuk die xsama macam sejuk kat korea. Menggigil gugirl.. Ahakz!

Disebabkan sampai awai sangat makanya, dengan bangganya Kak Teq & kawan-kawan tidur sebentar di kerusi airport. Pkol 6 (waktu jepun) pengankutan train dh boleh guna, makanya berpusu-pusulah kami satu pasukan membeli tiket dan bergerak ke destinasi rumah sewa kami.

Tempat kami menyewa tu kat Midorigaoka (sila rujuk gamba di bawah).. Ha, terbelit lidah kau nak menyebutkan.. ha3

Sebut betul-betul.... MI-DO-RI-GA-O-KA

Jauh gak rumah tu. Bertukar-tukar gak la train.(pening wei).. hahaha. Berkat usaha dan kejersama yang bagus, alhamdulillah sampai jugak destinasi rumah yang kami sewa.



First day sampai jepun Kak Teq & team menjelajah kawasan rumah sewa weolls.. (sejuk habaq ang..) Cakap pon kuar-kuar asap tau.. Kenapa sejuk? Sebab time ni hujan manja-manja. (senang cite kalo dalam bahasa kamus bermaksud hujan renyai-renyai). Hahahaha.. Nak jalan jauh xleh sebab sebelum tu hujan lebat. Nasib la team Kak Teq sampai umah sewa before hujan kalo x mau basah kesejukan kitaowang.

Ni bukti kesejukan MI-DO-RI-GA-O-KA.. sejuk wei... 
tah ape punya fesyen pon xtau.. 
#hakaktakkuat

Kak Teq salute owner rumah. Kak Teq bagi 5***** kat tuan rumah sebab sediakan payung kepada penyewa. Bukan satu tau, banyak ooooo. Lebih dari cukup. hahaha.. Disebabkan ade payung itulah kami dpt bersiar-siar sambil menikmati kenikmatan hujan di JAPAN.

Day 1 : Kak Teq & Team backpackers

Sunday, April 10, 2016

Perjalanan Siti Nur Atiqah (Water Rafting)

Hallllooooo..

Wow.. Udah lama enggak bersua sama ini laman sesawang... ha3. Hi uuuollllls.. Kabare?  (eh jawa pulak). Sihat ker? Alhamdulillah Kak Teq sihat... Sihat sangat sampai berat badan turun.. Keh3..

Lama x update diary I ni uolls.. Hari ni Kak Teq nak cerita pasal cerita percutian dan sukan extreme yang Kak Teq lakukan selama Kak Teq x aktif dalam blog ni.

Aritu, aritu ker? Senang cite awal tahun 2016 aritu, Kak Teq g cuba satu sukan extreme ni. Tempat tu xjauh pon dari Kuala Lumpur. Kat kampung belah arwah ayah Kak Teq.. Betul, dekat jer.. Kalo bawak 80km/j boleh la sampai dalam 3 jam. Tp kalo bawak 140km/j, sejam dah boleh sampai..hua3..

Nama sukan yang Kak Teq toray tu caving & water rafting. Water Rafting kat Sungai Kampar tu.. Eleh, belakang kampung ajo..(amboi swank benar kamu ni Kak Teq)..hahaha

Ni team Kak Teq.. Come from Key Ell, Malaysia.. Phuii.. Ni gambau ni take before we alls naik lori beramai-ramai.. hahaha.. Aget Aget ayu jo semua nie..


Ni berjemaah kami mengambil gamba di atas lori yang indah lagi selesa... Dok atas boat ko... Asal langgar bumper je melompat we alls atas lori tu.. Oh yer, sebelum nak naik boat tu, kena la naik lori.. Sebabnya, abg lori (Abg Dharma)  akan bawak kita  ke 1st point water rafting. Patu barulah boleh turun ikut laluan air.


First chek Point.. Gambar sumber dari carian google.



Ha.....! Ni maso atas boat.. Mulo-mulo cuak gak nak turun ikot air nie. Lepas dah naik & duduk atas boat tu rase mcm biaso-biaso ajo.. (keh3) nampak tak betapa gembiranya sahabat Kak Teq tu..(suke sangat Wan Mimi Suziana tue)


Setelah membakar kulit dan melenguhkan tangan sendiri, akhirnya berjaya gak sampai end point.. Ahakz! Not bad Not Bad..


Skang, saksikan koleksi gamba we olls






Lokasi : Sungai Kampar, Gopeng Perak
Join Under : Cousin Sendiri (icam)
Boat Guide : Adik (tp xtau umoq die berapa)
Main Transport to 1st Point : Abg Lori.. (Abg Dharma)

Adios.... Bye bye...